Spotykające się od kilku miesięcy "Męskie grono" otwarte dla mężczyzn z gminy Słubice i okolic po raz pierwszy zorganizowało warsztaty.
Osiem godzin zajęć na temat warzenia piwa poprowadził mistrz browarniczy z browaru BeerLab, Adam Czogalla. Jak przystało na miłośnika piwa i opowiadania o nim, zaopatrzył się w różne odmiany ziaren słodu i granulatu chmielu, aby pozwolić uczestnikom doświadczyć wszystkimi zmysłami, z czego robi się piwo w browarze z prawdziwego zdarzenia (ale także w licznych domach, gdyż piwowarstwo domowe jest całkowicie legalne):
Charakterystyczne dla Adama jest to, iż nie tylko wygląda jak stereotypowy piwowar, ale także opowiada o swojej wieloletniej pasji całym sobą, dzięki czemu słuchacze są zawsze żywo zaangażowani. Mężczyźni z okolic Grzybowa w wielkim skupieniu słuchali o tym, że znanych styli i odmian piwa jest ponad setka - a wielu z nich na co dzień sięga zaledwie po kilka z nich!
Część teoretyczna skończyła się w ciągu półtorej godziny i słuchacze mogli zamienić się w działaczy. Po uwarzeniu swojej pierwszej brzeczki i dodaniu chmielu, czekali cierpliwie na moment, gdy będzie można do dwóch kanistrów dodać odpowiednie odmiany drożdży. Teraz przed nimi niecierpliwe cztery tygodnie czekania na domknięcie pojemników, butelkowanie i dojrzewanie piwa w butelkach. Otwartym pozostaje pytanie, jakie będą kolejne warsztaty i czy zdobyta tego dnia nauka pójdzie w las, czy też pod niektórymi strzechami zachodniego Mazowsza rozpocznie się produkcja złocistych (i w wielu innych barwach) trunków...